APA

APA

APA

Flamencianes és un espectacle innovador i fresc en què podem trobar la fusió de dues formes de cant tan paregudes com el flamenc i la música tradicional valenciana. En aquest treball s’aprofundeix en la diversitat de melismes, patrons i formes, ja que Flamencianes veu, com hem dit anteriorment, de dos estils que són cosins germans.

Moltes lletres dels temes interpretats són poemes de poetes valencians i catalans com ara: Vicent Andrés Estellés, Carles Cano, Eduard Marco i Lleonard del Rio però d’altres naixen de l’imaginari del versador Josemi Sánchez o d’autors com Ovidi Montllor, Paco Muñoz, Sergio Cifuentes, Trini Carballo o Maribel Crespo.

Per tant, en aquest últim i versàtil espectacle de Josep Aparicio ”APA” podem trobar cants per buleries, fandangos, tangos, boleros, cants de batre i un bellíssim cant d’estil valencià. Tot açò abrigallat per una potent i sofisticada formació instrumental composta per Ricardo Esteve, Eduard Navarro, Jesús Gimeno i Lucho Aguilar, figures essencials de l’actual panorama musical valencià.

Josep Aparicio Apa forma part de la primera línia dels actuals cantaors d’estil. La seua veu té totes les qualitats específiques que es poden demanar a un intèrpret del gènere. I les té en un nivell òptim: tessitura alta, potencia aclaparadora i timbre vibrant. Al llarg de molts anys d’exercir el cant, ha arribat a obtindre un domini prodigiós de la gola.

La seua capacitat per allargar els melismes, ornamentant-los amb una profusió lluminosa, sembla impossible a qualsevol que l’escolte. Fisiològicament i virtuosísticament és insuperable. Tot això el consolida com una figura insubstituïble en el panorama actual del cant d’estil i el situa en un lloc destacat entre la nòmina de cantaors de tots els temps.

Amb tot i això, el seu valor més destacat, al meu entendre, és la fantasia i la imaginació a l’hora de construir variacions i improvisacions. Apa ha crescut en una generació de cantaors que ja havia perdut en bona mesura la capacitat d’improvisar i començava a cantar cadascun dels estils pràcticament sempre amb les mateixes melodies. Amb molta valentia, Apa sempre ha mantingut la ment desperta i no s’ha limitat a variar  implement l’ornamentació, sinó que ha anat intervenint en les línies melòdiques, oferint un cant renovat i jove; i recuperant la rauxa dels antics cantaors.

L’exercici de la improvisació -sense la qual, mor el cant d’estil- comporta un risc per a l’intèrpret, perquè no sempre hom arriba a quallar un terç de manera satisfactòria; però és la condició indispensable per a parir frases musicals glorioses dins el llenguatge de cada estil; i el públic agraeix la intensa sensació estètica que produeix sentir el cant viu i renovat. No

hi ha molts cantaors disposats a assumir el risc. Això fa d’Apa un renovador del panorama i l’impulsa a anar més enllà.

contacta Rochi Productions

o llámanos +34 608 66 55 33

C/ Santos Justo y Pastor 142 - 10, Esc. A - 46022

Valencia - Spain

recibir más información

10 + 6 =